جوان آنلاین: سیزدهمین سمینار آموزشی مرکز بینالمللی آموزش متروپلیس با هدف ایجاد فرصتی کمنظیر برای ارتقای دانش شهری و تبادل تجربیات جهانی در مشهد آغاز شد. مرکز آموزش متروپلیس مشهد، تاکنون دستاوردهای قابلتوجهی داشته و توانسته بیش از ۴۰۰ شرکتکننده بینالمللی و حدود هزار شرکتکننده ایرانی را جذب کند. در این دوره چهار روزه اعلام شد در عصری که شهرنشینی و پیشرفت فناوری به سرعت در حال تغییر است، نوآوری و خلاقیت بیش از پیش اهمیت یافته است.
اتحادیه کلانشهرهای مهم جهان موسوم به «متروپلیس» سال ۱۹۸۴ میلادی با ۱۳۷ عضو و با هدف ارائه راهحل برای مشکلات کلانشهرها به ابتکار شهرداری پاریس بنیان نهاده شد و در سال ۱۹۸۵ در مونترال کانادا آغاز به کار کرد.
سیزدهمین سمینار آموزشی مرکز بینالمللی آموزش متروپلیس از روز دوشنبه ۱۹ آذر در مشهد آغاز شده و تا فردا ۲۲ آذرماه ادامه خواهد داشت.
در این سمینار، نمایندگانی از شهرهای مختلف ایران از جمله بجنورد، کرمان، شیراز، اهواز، زاهدان، کرج و تهران و میهمانانی از کشورهای ترکیه، پاکستان، ساحل عاج و سایر کشورها حضور دارند.
این دوره از برنامه آموزشی، طیف گستردهای از موضوعات متنوع در رابطه با توانمندسازی نمایندگان محلی از طریق آموزش پوشش داده میشود که از آن جمله میتوان به حملونقل عمومی، راهبردهای مدیریت سفر در مناطق شهری و اهمیت صنایع خلاق و نوآوری در شکلدهی هویت شهری اشاره کرد.
حمل و نقل عمومی چالش کلانشهرها
شهردار مشهد در آیین آغاز به کار سمینار آموزشی- بینالمللی متروپلیس گفت: «مشهد مرکز آموزشی بینالمللی متروپلیس است و تاکنون ۱۲ دوره آموزشی در آن برگزار شده است.»
محمدرضا قلندر شریف افزود: «توسعه شهرها چالشهای زیادی ایجاد کرده است که اگر به موقع رفع نشوند، دچار مشکل خواهیم شد. با توجه به جایگاه ویژه مدیریت شهری در حاکمیت، برندسازی با رویکرد نوآوری و ارائه راهکارهایی برای ایجاد درآمد پایدار برای شهرها به عنوان یکی از رویکردهای این دوره آموزشی انتخاب شده است.»
وی با تأکید بر اینکه حملونقل عمومی از جمله چالشهای کلانشهرهاست و این مهم در بهترشدن زیست شهری بسیار مؤثر است، تصریح کرد: «حمل و نقل پاک نیز از دیگر سرفصلهای آموزشی در این سمینار است و در کل توسعه متوازن شهر بسیار مهم است.»
قلندر با بیان اینکه در این روزگار در غزه و لبنان ظلم زیادی میشود، آیا میتوان از رونق شهری حرف زد، اما نسبت به مظلومیت ساکنان این شهرها بیتفاوت بود، گفت: «پیگیر برگزاری اجلاس شهرداران عضو «بریکس» و نیز اجلاس شهرداران کلانشهرهای عضو پیمان «شانگهای» در مشهد با رویکرد حمایت از کودکان غزه و جنوب لبنان هستیم.»
رهبری تحولات جهانی
دبیر کل شهرهای متحد و دولتهای محلی خاورمیانه و غرب آسیا در سیزدهمین سمینار آموزشی مرکز بینالمللی آموزش متروپلیس با بیان اینکه انسانها هر کدام منحصر به فرد هستند و فرهنگ منحصر به فردی دارند که در عرصه جغرافیایی توسعه یافته است، گفت: «ترکیه و ایران از رابطه هزار ساله و اشتراکات زیادی در حوزههای مختلف برخوردار هستند.»
مهمت دومان افزود: «مشهد دومین شهر بزرگ ایران است و فضاهای فرهنگی و ظرفیتهای اینکلانشهر ما را به یاد تاب آوری فرهنگی میاندازد.»
وی ادامه داد: «به مأموریت خود برای توسعه شهرها ادامه میدهیم همچنین مشارکت شهرها در بزرگترین پلتفرمهای جهان دنبال میشود و همکاری و حضور جهانی برای پیشرفت شهرها ضروری و محوری است و شهرها قادر به رهبری تحولات جهانی هستند. شهرها باید برای رؤیارویی با بدترین شرایط اقلیمی و اقتصادی مجهزتر باشند و به عنوان نمایندگان دولتهای محلی در تأمین امنیت شهرها و بهترین منافع فعالیت کنیم و شهرهای ایران را فرامیخوانیم تا به ما بپیوندند.»
دبیرکل شهرهای متحد و دولتهای محلی خاورمیانه و غرب آسیا ادامه داد: «از کشورهای همسایه و منطقه نیز میخواهیم برای جبران عقب ماندگی دیپلماتیک نیز از این ظرفیت استفاده کنند.»
اهمیت نوآوری و خلاقیت در توسعه پایدار شهری
یونسکو با تأسیس شبکه شهرهای خلاق، شهرها را ترغیب کرده تا از طریق ترویج فرهنگ و خلاقیت بهعنوان محرکهای اصلی توسعه پایدار عمل کنند.
در ادامه سمینار آموزشی مرکز بینالمللی آموزش متروپلیس دبیر کمیسیون ملی یونسکو گفت: «امروزه در عصری که شهرنشینی و پیشرفت فناوری به سرعت در حال تغییر است، نوآوری و خلاقیت بیش از پیش اهمیت یافته است.»
حسن فرطوسی ادامه داد: «با افزایش جمعیت شهری و پیچیدگیهای ناشی از آن، بازاندیشی در این حوزه ضروری است تا بتوان شهرهای پایدار و اقتصادمحور را ایجاد کرد.»
وی تأکید کرد: «دیدگاه یونسکو در مورد زیست شهری امری مهم بوده و این مفهوم تنها ناظر به عوامل فیزیکی نیست، بلکه شامل جنبههای فرهنگی و اجتماعی نیز میشود.»
به گفته دبیر کمیسیون ملی یونسکو، زیست شهری پایدار نیازمند توجه به میراث فرهنگی، تنوعزیستی و تعهد به منابع طبیعی است که یونسکو به عنوان یک سازمان جهانی، همواره بر حفظ این میراث در شهرها تأکید داشته است.
فرطوسی گفت: «این برنامهها به شهرها فرصت میدهند تا با استفاده از نوآوری و صنایع خلاق، به توسعه فرهنگی و اقتصادی دست یابند.»
وی افزود: «دو نکته بسیار مهم در رابطه با مشهد، ذهن من را به خود مشغول کرده است؛ اول اینکه مشهد نه تنها به عنوان قطب گردشگری مذهبی ایران و منطقه شناخته میشود، بلکه از نظر آموزشی نیز در جایگاه بسیار ارزشمند و برجستهای قرار دارد.»
فرطوسی با اشاره به اینکه برند و دیپلماسی شهری در اولویت یونسکو قرار دارد، گفت: «مشهد در حوزه مسائل مربوط به شهر خلاق نیز مورد توجه قرار گرفته است. در حقیقت، کمتر موضوع مهم و بهروزی در کشور و دنیا مطرح میشود که در مشهد مورد توجه و بررسی قرار نگیرد، این ظرفیت فوقالعاده این شهر را شایسته قرار گرفتن در شبکه شهرهای یادگیرنده یونسکو میکند.»